Wykład

Zapraszamy na kolejny wykład 12.03.2019r.

do auli ZSO nr 1 na godz.14:30

 

                           TEMAT : „WPŁYW DIETY NA PAMIĘĆ I KONCENTRACJĘ”

      Wykład poprowadzi :dietetyk medyczny – Katarzyna Gałecka

Chcesz się dowiedzieć co wpływa na pogorszenie pamięci? Jak zmienić swój styl życia aby mózg pracował na najwyższych obrotach? Jakie produkty żywnościowe są najlepsze dla naszego mózgu?

Coraz więcej osób ma problemy z pamięcią, nauką i koncentracją. Te zaburzenia dotyczą już nie tylko osób w podeszłym wieku, ale także osób młodych, a nawet dzieci. Zachorowalność na Alzheimera rośnie bardzo gwałtownie. Tymczasem nasz styl życia i dieta ma ogromny wpływ na zdrowie naszego mózgu. Chcesz się dowiedzieć co wpływa na pogorszenie pamięci? Jak zmienić swój styl życia aby mózg pracował na najwyższych obrotach? Jakie produkty żywnościowe są najlepsze dla naszego mózgu?

  1. Demencja – zjawisko coraz bardziej powszechne
  2. Dlaczego problemy z pamięcią występują w coraz młodszym wieku:
    • Wpływ nadmiaru cukru na pamięć i koncentrację
    • Tłuszcze – które szkodzą
    • Bezsenność –  coraz większy problem
    • Leki i demencja – jakie leki mogą powodować utratę pamięci? Jak neutralizować ich skutki uboczne
    • Mikrobiota i zdrowie mózgu – ciekawe nowsze badania
    • Niedobory dopaminy – czyli dlaczego nie mogę się skupić i wszystko mnie rozprasza
    • Noradrenalina – czyli dlaczego hormony stresu też są potrzebne
  3. Jak poprawić pamięć i koncentrację?
    • Stabilny poziom glukozy i insuliny – ważny dla zdrowia mózgu
    • Zdrowe tłuszcze
    • Kilka słów o kreatynie i karnitynie
    • Dieta ketogeniczna – dlaczego  pomaga i czy zawsze jest konieczna?
    • Posty – kiedy mogą pomóc i dlaczego
    • Jak przywrócić mózgowi elastyczność metaboliczną?
    • Ćwiczenia – kiedy pomagają a kiedy szkodzą
    • Jak poprawić detoks w mózgu? Jak styl życia wpływa na oczyszczanie mózgu z toksyn i złogów?
    • Neuroplastyczność – jak ją poprawić
    • Hormon wzrostu, leptyna, insulina i kortyzol – kiedy dobre, kiedy złe – czyli współpraca hormonów przy różnych warunkach środowiskowych
    • Indywidualne predyspozycje do diety – czyli dlaczego każdy reaguje inaczej na różny rozkład makroskładników
  4. Superfoods na pamięć i koncentrację  – najnowsze badania:
    • Oliwa z oliwek
    • Żółtka jaj
    • Kakao
    • Jagody
    • Warzywa krzyżowe
    • Dzikie ryby
    • Zielone rośliny liściaste
    • Orzechy